perjantai 28. marraskuuta 2008

ne ihanat, södet eläimet

Eläimet ovat nykyään kova sana. Jopa kovempi kuin kanssaihmisemme. Ketään ei kiinnosta maassa makaava ihminen, mutta yhdellä jalalla ympäri hyppelehtivä lokki saa aikaan soittovyöryn, joissa itketään tämän eläinparan kohtaloa. "Tottakai minä lähetän apua paikalle, saisiko olla helikopterikin? Ai saa, no mutta tietenkin sekin tulee, tunteepa lintu olonsa kotoisaksi kun tulee toinen siiveellinen paikalle".
Eläimillä on enemmän arvoa kuin ihmisillä.
Samalla varsinkin kaupungissa elävät tallustelijat ovat vieraantuneet sen verran luonnosta ja sen todellisuuksista, etteivät he tunnista mikä on luonnollista ja mikä ei. Jonain päivänä tulee vielä se puhelu, jossa pyydetään elvyttämään kärpästä. Tai ehkä sellainen on jo tullut jollekin päivystäjälle, kertokaa jos tiedätte.

* "Täällä on kuollut jänis, voisko joku tulla korjaamaan sen pois, ettei lasten tarvitsisi katsella tuollaista."

* "Kettu juoksi tien yli!"

* "Mua seuraa joku eläin, se on susi tai leijonanpentu (mielenkiintoinen yhdistelmä), äkkiä apua!"

* "Tämä kuulostaa varmaan aivan hullulta....". "Nii-in..?" "Mä kuulin äsken karhun äänen ulkoa, karjuntaa." "Tuota... mistä sinä näin päättelet?" (ilmoittaja asuu keskellä suurta keskusta-aluetta). "Mä tunnen luontoa sen verran hyvin, ettei se voi olla mikään muu, mä on täällä nyt ihan paniikissa!"

* "Mulla on narttukoira, jolla on juoksuaika...". "Nii-in?" "No kun tuolla ulkona on uroskoira, joka kyttää tätä mun koiraa koko ajan enkä mä voi viedä sitä ulos pissille. Eikö poliisi vois tulla ajamaan sen uroksen pois?"

* "Mä ajoin tuossa moottoritietä ja kaks hevosta oli karsinassa ja yhtäkkiä toinen niistä kääntyi kyljelleen, kuolikohan se?! Mä en tunne hevosia niin hyvin, mut partio ajo mua vastaan joku matka sitten, et voisko ne mennä tarkistamaan?"

* "Mua on purrut koira lantioon, mitä nyt tapahtuu ku mä on allerginen koirille?"

* Mies soittaa klo 12 aikoihin päivällä ja kertoo, että näki hirven tien vieressä yöllä klo 2. "Vaimo vaan sano, et siitä pitäis aina ilmoittaa poliisille, niin mä soitan nyt".

* "Pellolla juoksee valkohäntäpeuroja". "Ja mitä te ajattelitte että niille tehtäisiin?" "No ne voi vaikka olla liikenteelle vaarallisia, kyllähän teidän pitää tietää mitä niille tehdään" (hyvin närkästyneellä äänensävyllä).

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

oi miten loistavaa! ihanaa, kiitos päivystäjälle!! :)

Anonyymi kirjoitti...

Joo kyllähän nämä nykyajan ihmiset osaavat olla aika avuttomia ja vaikka mitä... :) Itse työskentelen "Taksi 24h"(sairaankuljetuksessa) osastolla ja eläinaiheesta tuli mieleen keikka jolloin mentiin Berttana ihmettelemään epämäääräistä sairaskohtausta. =) Kohteessa sitten kävi ilmi että potilas oli koira. Ja taisi ilmoittajalla olla jokunen promille. Musti oli syönyt pihamaalla jotain mikä pistänyt pakin sekaisin ja omistaja oli kovasti hädissään kaverinsa voinnista.

Työparin kanssa paluumatkalla tuumailtiin että tuo hätäpuhelu olisi ollut mukava kuulla! :D

Hienoa että olet tällaisen blogin pistänyt pystyyn! Mukava kuulla juttuja sieltä "luolastakin". :)

Anonyymi kirjoitti...

Eläinten tärkeys yllätti lanssarinkin: Huoneistopalon jälkiraivauksessa oli löytynyt kissa, ja nyt tämä eittämättä arvokas luontokappale oli palveluitamme vailla. Eli kissalle happea, ja nokka kohti kaupungin eläinlääkäriä. Potilaamme selvisi, ei sitä joka työvuorossa yhdeksää henkeä pelasteta yhdellä kyydillä...

Kiitoksia hauskoista kirjoituksista.

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa tutulta.Ehkä paras puhelu näihin eläimiin liittyen minkä olen ottanut vastaan oli tämänkaltainen:
Nainen soittaa hädissään bussipysäkiltä jonka takana oli pieni pensas (keskellä kirkasta päivää ja kaupunkia)..
-Hätäkeskus
-Joo haloo tuota täällä maassa pensaikossa on orava.
-??????niin???
-niin että voisiko joku tulla katsomaan onko se loukkaantunut kun se on tuossa maassa...
-siis juoksenteleeko se orava siinä maassa????
-niin tuossa pensaassa se liikkuu mutta kun ajattelin että jos sillä on joku hätänä kun eikös oravien pitäisi olla puussa?
-rouva hyvä yleensä se on ihan normaalia että orava käy joskus maassakin,kiitos teille ilmoituksesta....

Välillä herää kysymys että miksi oikein teen tätä työtä... :)

Anonyymi kirjoitti...

voi kylläpä nämä jutut piristää päivää ja avaa teidänkin työpäivien arkea! Jatka ihmeessä!!! T: Palomies-sairaankuljettaja

Anonyymi kirjoitti...

Nää oli aivan parhaita juttuja!!! Voi pyhä yksinkertaisuus :-D :-D

Anonyymi kirjoitti...

Helsingin Sanomat: Kaupunkilaiset huolestuivat "jäätyneistä" joutsenista.

Joni kirjoitti...

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Joutsenia+talvehtii+Suomessa+tavallista+enemm%C3%A4n/1135242542275

"Etenkin kyhmyjoutsen on niin iso lintu, että sen raajat lipsuvat liukkaalla jäällä. Niitä sitten makaa jäillä jäätyneenä", Hokkanen sanoo.

Joskus joutsenet ilmeiseti voivat oikeastikin jäätyä... Mutta jos sellaisesta johonkin ilmoittaa, niin varmaan mieluummin noille uutisessa mainituille tahoille.

Kiitoksia blogista täältäkin!

Essi kirjoitti...

Hieman tähän liittyen olen miettinyt, että kuuluuko ilmoittaa ja mihinkähän, jos näkee esimerkiksi pahasti loukkaantuneen eläimen.

Isäni soitti joskus hätäkeskukseen, kun vastaan tuli hirvi jonka jalka oli irtipoikki, varmastikin hirvikolarissa ollut osallisena. Käsitin ainakin että joku otti asiakseen hirven lopettamisen.

Mutta mitä tuollaisessa tilanteessa oikeasti kuuluu tehdä?

päivystäjä kirjoitti...

"Hieman tähän liittyen olen miettinyt, että kuuluuko ilmoittaa ja mihinkähän, jos näkee esimerkiksi pahasti loukkaantuneen eläimen."

Loukkaantunut eläin kuuluu lopettaa ja siten poliisille. Eli loukkaantunut hirvi on hyvä syy soittaa hätäkeskukseen. Kun puhutaan loukkaantuneesta eläimestä, niin voidaan hieman erotella eri eläimiä, eli jos pikkulintu kituu, niin partio ei tule paikalle, mutta kun on isommasta eläimestä kyse, esim. hirvi, koira tms. niin silloin voidaan olettaa, ettei ilmoittaja pysty itse lopettamaan eläintä, kuten esim. pikkulintu-tapauksessa, ja partio menee paikalle.

Toivottavasti oli jokseenkin selkeää, :).

Anonyymi kirjoitti...

Onhan meillä eläinsuojelulaki, ja kunnolla kiipelissä olevaa eläintä on autettava (ei siis ihan heti suurimpana prioriteettina se katti joka juuri äsken puuhun syöksyi ja osaa sieltä kyllä takaisin alas tulla).
Itselleni olen tallentanut puhelimeen pelastuslaitoksen elukoista vastaavan henkilön numeron, jotta ei tarvitse muille kuin hänelle tehdä spektaakkelia siitä että "nyt pitäisi moskulla tulla läväyttämään henkihieveriin raadeltua pulua."

Tiedän... minulla on ongelmia: en pysty kävelemään ohi jos loukkaantuneen eläimen kohtaan.

Pohdin kyllä, että jos saisin vaikka aseenkantoluvan sitä varten, että voisin tulevaisuudessa lopettaa kituvat eläimet siihen paikkaan, niin ei tarvitsisi turhaan pitkittää rääkkiä siihen saakka kunnes viimeisen avun suova paikalle saapuu (vitsinä tuo asejuttu, huom!). :)

MouMou kirjoitti...

Hajosin vähän tuota hevosta!:D